om Guds ständiga sökande efter oss

Det blev många inlägg idag, men bloggen är för mig sen också, att se tillbaka på vad jag gjort, tänkt och tyckt. Kanske speciellt sen när min dator kraschar och jag glömt säkerhetskopiera den, peppar peppar ta i trä! 
 
Igår var jag återigen i Kronoparkskyrkan. Det känns som jag alltid har varit där, trots att igår var min andra gång. Härligt. Helt fantastiskt gäng. En helt fantastisk musiker. Direkt när vi sågs kände jag att den här människan var något annorlunda. Efter igår tror jag vi alltid kommer att bära varandra i varandras hjärtan. En vän genom Gud för alltid. Fantastiskt. Får ni chans att lyssna till hennes pianospel eller ljuva stämma gör det, hon heter Mathilda Röjdemo. Guld! 
 
Förutom vänskap för livet fick jag också med mig en av de vackraste komplimangerna jag någonsin fått. "Du kommer bli den prästen som när någon frågar vilken präst de har så kommer de svara att de har den goa prästen, för det är du". Tårar. Kärlek. Berörd. TACK KRONPARKEN! 
 
Till den enklare gudstjänsten innan musiken använde jag mig av majoriteten av min predikan från i söndags som också ligger här nedan som ett inlägg. Jag använde mig också av den välkända berättelsen med fotspår i sanden. Så tänk in att jag började med fotspåren och sen kom denna text: (bara lite nerklippt från i söndags:)

Ohana - det betyder familj och familj betyder att ingen lämnas utanför eller glöms bort. 

Citatet kommer ifrån Disneyfilmen Lilo och Stich - någon som sett den? *när jag säger detta ser jag hur en hand flyger upp i salen och en kvinna vinkar stort. Senare under gudstjänsten visar hon att hon har en tatuering av Stich. Efter gudstjänster kommer hon fram och berättar att nästa steg i tatueringen är att skriva till detta om Ohana. Så vackra möten jag får vara en del av. Tacksamheten räcker inte till!*

Den handlar lite snabbt om hur ett rymdmonster eller något, Stitch hamnar på jorden hos en liten trasig familj bestående av två systrar. Den yngsta syster heter Lilo och försöker knyta an till Stitch och säger till honom:

Ohana, det betyder familj och familj betyder att ingen lämnas utanför eller glöms bort. 

Ingen lämnas utanför eller glöms bort. oändligt vacker och oändligt teologiskt. 

I Söndagens evangelietext berättades det om detta, Jesus ger oss en liknelse. I bibeln placeras denna liknelse tillsammans med två andra, nämligen det förlorade fåret och den förlorade sonen. Alla dessa tre berättelser har tematiken gemensamt. Någon eller något går förlorat men blir ändå återfunnet och mottaget med stor glädje och tacksamhet. I vår liknelse hade vi kvinnan som sökte genom hela sitt hus för att finna det borttappade, förlorade, myntet. När hon sedan gjorde det firade hon och berättade för alla om det. Det är en berättelse om en kvinna och tio silvermynt men den handlar inte om det. Berättelsen handlar om hur din och min, relation med Gud fungerar. 

Jag sa nyss att den här liknelsen inte handlar om en kvinna med tio silvermynt och det gör den inte riktigt. Den handlar om allas våra värden. Den handlar om att ingen blir lämnad utanför. Ingen blir glömd. Ohana. Familij. Gud berättar om och och om igen om hur vi aldrig kommer att bortprioriteras, glömmas eller lämnas utanför. Gud säger att om vi försvinner iväg på villovägar, som vi så gör genom livet, så lovar Gud att leta tills sista ljuset brunnit ner och fortsätta även i mörker för att hitta oss. Och när Gud hittat oss så ska i fira. Vi ska glädjas tillsammans för vi har hittat hem. Det ska vi berätta om. Glädjas i. På så sätt kan vi kanske hjälpa fler att hitta hem till sin flock, sin familj eller landa bland de andra mynten. 

Som lutheraner så vet vi att frälsning och rättfärdighet inte är något vi själva kan göra oss, det sker genom tron. Tron och tilliten till Gud. Tilliten till att Gud aldrig slutar leta. Till att Gud inte ger upp hur många gånger vi än försvinner så kommer vi att bli funna. Ibland kanske vi behöver stanna upp i våra liv och fundera över var vi är om vi är i symbios med Gud. Eller om vi är på villovägar. Kanske räcker det då att stilla sig i bön och själv kalla på Gud som redan vet var vi är och vad vi tänker. Åter igen koppla upp oss mig gps:en. Vi behöver bara överlämna oss så är vi åter funna och åter nära Gud. Paulus skriver i sitt brev till Efesierna: Vi är hans verk, skapade genom Kristus Jesus till att göra de goda gärningar som Gud från början har bestämt oss till. Så kanske ska vi sluta stäva emot och istället följa med. Låta oss återfinnas och dela glädjen över att återigen vara tillsammans. För vi är alla ett i Kristus. Ohana - Ohana betyder familj, och familj betyder att ingen blir lämnad utanför eller glöms bort. 

(2019.07.10)

 

2019.07.11