om efterföljelsens löfte

Livet som präst rullar på och jag firade gudstjänst i en av mina favoritkyrkor i Karlstad i söndags. Vi hade en musikgudstjänst så musiken fick stå för den stora delen av förkunnelsen. Tillsammans med kantorn utformade vi en agenda och fyllde den sedan med ord och musik som på olika vis anknöts till efterföljelse. 
 
Jag vet inte om det är något som går att förstå, men jag postar det ändå här ur sin kontext. Först hade jag ett inledningsord som en introduktion till temat och gudstjänsten, därefter en kortare betraktelse som avslutades med låten "Med dig vid min sida" av Sarah Down Finer. 
 

"Inledningsordet"
Efterföljelse är veckans tema. När jag för något år sedan skulle predika på denna söndag tänkte jag genast på hur de första kristna behandlades. Jag hade nog skrivit halva predikan innan jag insåg att efterföljelse inte är synonymt med förföljelse.

 Efterföljelse handlar om att leva efter Kristus, i likhet med Jesus. Och hur man gör det, tänker jag är upp till var och en. Ett av de sätten kan vara att säga ifrån vid ett samtal som spårar ut till att bli rasistiskt eller på annat sätt kränkande. Ett annat kan vara att sprida Guds ord och evangeliet på olika vis så som musik. Idag kommer vi att med hjälp av musiken få känna på lite efterföljelse, få höra evangelium på ett nytt sätt. Till vår hjälp har vi solisterna A och Y under ledning av kantor Tomas.

 Helt lika Jesus, har vi svårt att bli – men i vår strävan får vi ödmjuka oss och be om Guds nåd och förlåtelse. Vi ber tillsammans:

Betraktelse med "Med dig vid min sida"
”Följ mig”

I evangeliet presenteras idag minst två olika bilder av Jesus. Först har vi han som inte är hämdlysten utan säger lägg inte bekymmer på de som inte vill lyssna. Sen sätter han krav på de som vill lyssna. Följ mig, över allt, genom det okända och lämna det jordsliga helt.

 Det är för mig en svår bild av Jesus. Den klingar inte helt klart. Det visar inte på den Jesus jag tycker att jag känner. Den mänskliga vännen som finns där i vått och torrt. Men när jag börjar plocka isär det, så kanske Jesus praktiserar ”tough love” för att den behövs. Vi vet inte särskilt mycket om dem som Jesus pratar med här. Men kanske behövde de släppa det gamla och gå in i det nya. Vad vet vi?

 Efterföljelse idag tycker jag handlar om de två orden: ”följ mig” i dem finns löftet om att aldrig bli lämnad ensam, bli lämnad till ett öde utan framtidsvision, löftet om att det alltid finns något mer, ytterligare en knut att rund och upptäcka. Att leva i efterföljelse handlar för mig om att försöka leva i Jesu fotspår, även om jag aldrig fullt kan lyckas. Men jag kan sträva efter det. För Jesus praktiserar även ”tough love” mot mig och säger att jag måste i alla fall försöka. Och jag vet att jag inte behöver rädslas, för Jesus har trampat upp stigen åt mig och går nu bredvid mig. Efterföljelse handlar om tillit, tillit till att vägen som jag nu vandrar har ett mål och har någon som gått före mig visar vägen.

För, ”med dig vid min sida klarar jag allt”. Att följa Jesus är att aldrig vara ensam.

_____________________

Jag tror det är nyttigt att påminna sig om (särskilt som förkunnare) att evangelium inte bara är det talade ordet, det är det glada budskapet vilket kan framföras på miljoner olika vis. 

Text predikad 2020.07.19

 

Ha det fint! 
Emmy 

2020.07.22